join4cs@gmail.com

GREENOVATE project

GREENOVATE project New European Bauhaus

EIT – COMMUNITY NEW EUROPEAN BAUHAUS

GREENOVATE – ΠΡΑΣΙΝΙΖΩ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΑΙΝΩ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕΝΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ

EIT – COMMUNITY NEW EUROPEAN BAUHAUS

Το έργο GREENOVATE είναι ένα από τα 18 έργα που επελέγησαν ανάμεσα σε πάνω από 100 προτάσεις και αντιμετωπίζουν σημαντικά κοινωνικά ζητήματα,  όπως η στήριξη και η ένταξη των προσφύγων στις τοπικές κοινότητες μέσω της τέχνης, ο αστικός μετασχηματισμός, η ανάπλαση λιμενικών εγκαταστάσεων κ.ά. Τα έργα θα υλοποιηθούν στις εξής χώρες: Σλοβενία, Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Μάλτα, Γαλλία, Ρουμανία, Ουκρανία, Πολωνία, Ιρλανδία, Βουλγαρία, Ιταλία και Λετονία.

Η Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ δήλωσε σχετικά: «Ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους είναι η αίσθηση της κοινότητας και το ότι θέτει τους πολίτες στο επίκεντρο.  Με τη στήριξη του ΕΙΤ, 18 έργα των οποίων ηγούνται πολίτες από 14 χώρες θα αντιμετωπίσουν παγκόσμιες προκλήσεις που επηρεάζουν τις τοπικές κοινότητες, από την κλιματική αλλαγή ως την παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες. Εύχομαι σε όλες τις συμμετοχές καλή επιτυχία στην προσπάθειά τους να επιφέρουν αλλαγές στην πράξη, για μια πιο οικολογική και συμπεριληπτική Ευρώπη.»

Το έργο GREENOVATE στοχεύει στην βελτίωση της ποιότητα ζωής των πολιτών στο κέντρο της πόλης, μέσα από τη ριζική αλλαγή στο φυσικό περιβάλλον και την προώθηση μιας νέας αντίληψης που βασίζεται στη συλλογικότητα και την αίσθηση του ανήκειν. Για την επίτευξη του σκοπού αυτού είναι απαραίτητη  η συμμετοχή των πολιτών στη διαχείριση, την καθημερινή φροντίδα και την προστασία αυτών των πράσινων σημείων. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της εθελοντικής δέσμευσης των πολιτών για την φροντίδα και την προστασία των πράσινων αυτών σημείων.

Οι επόμενοι στόχοι είναι η βελτίωση της αισθητικής του κέντρου της πόλης με τη χρήση λουλουδιών και εποχιακών φυτών καθώς και η μείωση της θερμοκρασίας ειδικά κατά τους θερινούς μήνες με δημιουργία μιας αίσθησης δροσιάς. Η χρήση επαναχρησιμοποιούμενων υλικών (ξύλο, πλαστικό, μέταλλο) για την ανάπτυξη των σημείων πρασίνου που θα συμβάλει επίσης στον εξωραϊσμό και την ανανέωση του μικρο-περιβάλλοντος του κέντρου πόλης.

Το έργο Greenovate προσπαθεί να αναζωογονήσει και να ομορφύνει το κέντρο της πόλης της Κοζάνης, προσθέτοντας κυψέλες πρασίνου στα κύρια σημεία του κέντρου, στους πεζόδρομους που βρίσκονται μέσα ή πλησίον της περιοχής της αγοράς της πόλης. Επιπλέον, το έργο θα προσπαθήσει να αναζωογονήσει υποβαθμισμένους χώρους στο κέντρο της πόλης που είναι σήμερα κλειστοί ή απροσπέλαστοι, με μια ολοκληρωμένη και βιώσιμη αποκατάσταση των χώρων πρασίνου, με τη χρήση βιώσιμων υλικών (ζαρντινιέρες από επαναχρησιμοποιούμενα υλικά και παγκάκια από επαναχρησιμοποιημένα πλαστικά/μεταλλικά υλικά στο τέλος της χρήσης τους) διαμορφώνοντας όμορφους χώρους για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους.

Το κύριο χαρακτηριστικό του έργου Greenovate θα είναι η ενεργός συμμετοχή των τοπικών επιχειρήσεων και των νέων (μαθητών, φοιτητών, επαγγελματιών) όχι μόνο στη φάση του σχεδιασμού και της προετοιμασίας, αλλά και στην προσαρμογή του χώρου πρασίνου για τη διατήρηση, την καθημερινή φροντίδα και την αίσθηση του ανήκειν μέσω της πρωτοβουλίας “Greenovate project”.

Το Νέο Ευρωπαϊκό Bauhaus αποτελει μια δημιουργική και διεπιστημονική πρωτοβουλία που συνδέει την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία με τους χώρους διαβίωσης και τις εμπειρίες μας.

Διάφορα σχέδια βιώσιμων αντικειμένων πρασίνου

Επεξεργασία των μεταλλικών αεροφυλακίων για μετατροφπή τους σε παγκάκια και ζαρνινιέρες

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ

“Η Κυκλική Οικονομία γίνεται πράξη: σύνδεση με την βιομηχανική κληρονομιά της πόλης”

Ο ΑΔΜΗΕ Α.Ε. είναι ο μεγάλος χορηγός του δήμου Κοζάνης και του έργου GREENOVATE. Ο ΑΔΜΗΕ διέθεσε δεκάδες αεροφυλάκια (κυλινδρικές μεταλλικές δεξαμενές για αποθήκευση συμπιεσμένου αέρα) που βρίσκοταν στο τέλος του κύκλου ζωής τους, για την αλλαγή χρήσης τους και την μετατροπή τους σε αστικό εξοπλισμό. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται στην πράξη η κυκλική οικονομία και αξιοποιείται δημιουργικά ένας εξοπλισμός ο οποίος θα διαφορετικά θα μετατρεπόταν σε σκραπ μετάλλου και θα οδηγούνταν στην ανακύκλωση.  

Τα μεταλλικά αεροφυλάκια θα μετατραπούν στα πλαίσια του έργου GREENOVATE σε αστικό εξοπλισμό και συγκεκριμένα σε παγκάκια, ζαρντινιέρες και γλάστρες οι οποίες θα τοποθετηθούν σε κεντρικά σημεία της  πόλης της Κοζάνης και θα ομορφαίνουν σχολικά συγκροτήματα, πεζοδρόμια και χώρους που έχουν ανάγκη για περισσότερο πράσινο και περισσότερα σημεία ανάπαυσης. Η δράση ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις αρχές του Νέου Ευρωπαϊκού Bauhaus και την ανάγκη για κυκλικότητα (αξιοποίηση υλικών στο τέλος ζωής τους), την ανάγκη για βιωσιμότητα (χρήση τοπικών πόρων και μικρότερη δυνατή παρέμβαση) και υψηλή αισθητική όλων των παρεμβάσεων.

Εκτός από την εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας και την μετατροπή ενός αποβλήτου σε πόρο, επιτυγχάνεται και κάτι επίσης σημαντικό: Η διασύνδεση της πόλης με την ιστορία της η οποία είναι συνυφασμένη με την βιομηχανία και την παραγωγή ενέργειας.  Η πρόταση που γίνεται μέσα από το έργο GREENOVATE θέλει να δώσει το στίγμα της σύζευξης του παλιού με το νέο, της οικονομίας του λιγνίτη και της πράσινης ανάπτυξης. Θέλει να κοινωνήσει στους μαθητές και τους πολίτες της πόλης την ανάδειξη του νέου μέσα από το παλιό και την συνέχεια που θα πρέπει να έχει, περνώντας την σκυτάλη από την μία τεχνολογία σε μία άλλη και προωθώντας την μετάβαση σε κάτι νέο που θα σηματοδοτήσει και το μέλλον της πόλης. 

Η επεξεργασία θα γίνει σε δύο σιδηρουργία της περιοχής υπό την επίβλεψη του επ. καθ. Φίλιππου Καλαμάρα από την Σχολή Καλών Τεχνών της Φλώρινας για την διασφάλιση ενός υψηλού αισθητικού αποτελέσματος. Το ένα σιδηρουργείο είναι του Γιάννη Γκούντη από την Πτολεμαΐδα και το δεύτερο θα είναι το σιδηρουργείο του Τογρίδη επίσης από την Πτολεμαΐδα.

Τρία είναι τα βασικά συστατικά για την ύπαρξη του Νέου Ευρωπαϊκου BAUHAUS:

ΟΜΟΡΦΟ

Εμπλουτισμένο, εμπνευσμένο από την τέχνη και τον πολιτισμό, που ανταποκρίνεται σε ανάγκες πέρα από τη λειτουργικότητα.

ΒΙΩΣΙΜΟ

Βιώσιμο, σε αρμονία με τη φύση, το περιβάλλον και τον πλανήτη μας.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ

Χωρίς αποκλεισμούς, ενθαρρύνοντας το διάλογο μεταξύ πολιτισμών, κλάδων, φύλων και ηλικιών.

ΕΛΑΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ!!

Συμφωνεις να λαμβάνεις email επικοινωνίας από εμάς με την συμπλήρωση και απσοτολή αυτής της φόρμας και κατανοείς ότι τα στοιχεία επικοιωνίας σου θα καταγραφούν.

Τελευταία Νέα

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2022

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ GREENOVATE

Τις πρώτες 2 εβδομάδες του Δεκεμβρίου ολοκληρώθηκαν οι ενημερωτικές δράσεις του έργου GREENOVATE – ‘Πρασινίζω και ομορφαίνω την πόλη μου’. Οι εισηγητές του προγράμματος μετέβησαν στο δημοτικό σχολείο της Ν. Χαραυγής, στο 10o και 12ο δημοτικό σχολείο Κοζάνης, στο 12ο Νηπιαγωγειο Κοζανης και τέλος στο καλλιτεχνικό σχολείο Κοζάνης στο Ν. Κλείτος.

Οι μαθητές παρουσίασαν ζωηρό ενδιαφέρον για ενημέρωση σχετικά με το πρόγραμμα άλλα και για τη συμμετοχή με τα σχέδια τους στην διαμόρφωση μιας πιο πράσινης και βιώσιμης πόλης. Οι νεαροί μαθητές άλλοτε με την χρήση μαρκαδόρων,-πλαστελίνης για τους μικρότερους- και μολυβιών σχεδίου για τους μεγαλύτερους ανέπτυξαν τις δικές τους προτάσεις για δημιουργία χώρων πρασίνου και την βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος.
Το πρόγραμμα GREENOVATE ολοκλήρωσε το ταξίδι του άλλα ευελπιστεί να συνεχίσει το έργο του εντάσσοντας στον κύκλο δράσεων του περισσότερα σχολεία με σκοπό την ενημέρωση των παιδιών για τα ζητήματα της βιωσιμότητας, της κυκλικής οικονομίας και του κινήματος του Νέου Ευρωπαϊκου Bauhaus που στοχεύει σε περισσότερο βιώσιμες, φιλικές, όμορφες και ανοιχτές πόλεις για όλους!
Θερμές ευχαριστίες στον δ/ντη Περιβάλλοντος του δήμου κ. Παπαθανασίου, την υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων της 1ο βάθμιας εκπαίδευσης κα Φίλιου, τους εκπαιδευτικούς των σχολείων για την άψογη συνεργασία και ιδιαιτέρως τον δήμαρχο Κοζάνης που αγκάλιασε την πρωτοβουλία από την πρώτη στιγμή. Stay tuned!!
Greenovate New European Bauhaus: beautiful, sustainable, together EIT – European Institute of Innovation and Technology #Co-creation, #beautifymycity, #students-create, #beatiful-sustainable-together

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2022

Η  περίοδος μεταξύ 14 με 20 Νοεμβριου ήταν ακόμη μία εβδομάδα GREENOVATE! Οι παιδαγωγοί μας επισκέφτηκαν το ιδιωτικό νηπιαγωγείο ‘Λιλιπούπολη’ στον Κρόκο Κοζάνης, το 1ο Δημοτικό Σχολείο του Κρόκου Κοζάνης καθώς και το δημοτικό σχολείο του Δρεπάνου. Τα παιδιά ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα ‘Ομορφαίνω και Πρασινίζω την πόλη μου’ και τους ζητήθηκε να σχεδιάσουν και τα ίδια την πράσινη πόλη του μέλλοντος! 

Πιο συγκεκριμένα έγινε προσομοίωση του δημοτικού συμβουλίου όπου  ο κάθε συμμετέχων είχε να επιτελέσει ένα ρόλο με σκοπό τι άλλο? Τον σχεδιασμό μιας βιώσιμης και πράσινης πόλης. Τα παιδιά σαν άλλοι αρχιτέκτονες σχεδίασαν στο χαρτί και έπλασαν με τις πλαστελίνες τα πράσινα σημεία που θα ομορφύνουν την πόλη τους/την γειτονιά τους/το σχολείο τους. 

Σκοπός των δράσεων ενημέρωσης είναι να ευαισθητοποιήσουμε τις νεαρές ηλικίες και μέσα από αυτές και τους γονείς τους για το έργο GREENOVATE ‘Πρασινίζω και Ομορφαίνω την πόλη μου’ με την αξιοποίηση ανακυκλώσιμων υλικών για την δημιουργία σημείων πρασίνου και αστικό εξοπλισμό. 

Υπενθυμίζεται ότι το έργο GREENOVATE θα διαμορφώσει αυτά τα πράσινα σημεία όπου θα κληθούν τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία που συμμετέχουν στην δράση να υιοθετήσουν ένα τέτοιο σημείο για να το φροντίζουν και να το προσέχουν συμμετέχοντας ενεργά σε όλες τις φάσεις του έργου.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΔΑΠ “ΜΙΚΡΟΙ ΕΞΕΡΕΥΝΗΤΕΣ”

Την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου υλοποιήθηκαν οι δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για το έργο GREENOVATE από το ΚΔΑΠ ‘Μικροί Εξερευνητές’. Οι μικροί μαθητές ενημερώθηκαν για τις δράσεις του έργου, και κλήθηκαν να σχεδιάσουν τους δικούς τους χώρους πρασίνου και πως μπορούν αυτοί να ενσωματωθούν στην πόλη της Κοζάνης. Τα υλικά που χρησιμοποίησαν ήταν πλαστελίνες και μπογιές για τα σχέδια τους και με την βοήθεια των εκπαιδευτών να τα προσαρμόσουν στην μακέτα της πόλης. 

Εκτός από τις δράσεις εκπαίδευσης, οι Μικροί Εξερευνητές συμμετείχαν σε μία ακόμη πολύ σημαντική δράση για το έργο GREENOVATE. Συμμετείχαν στην ενημέρωση των επαγγελματιών και καταστηματαρχών του κέντρου για τις δράσεις του έργου GREENOVATE για την εγκατάσταση στοιχείων αστικού εξοπλισμού στον ευρύτερο χώρο των καταστημάτων τους. Βασικό στοιχείο του έργου είναι η ενεργή συμμετοχή των πολιτών και επαγγελματιών στο έργο με την υιοθέτηση ενός στοιχείου αστικού εξοπλισμού (ζαρντινιέρα, παγκάκι, γλάστρα) την οποία θα πρέπει να την φροντίζουν και να την προστατεύουν. 

Οι δράσεις ενημέρωσης των επαγγελματιών θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα. 

Τελευταια νεα

Δράσεις με τους πολίτες

Την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε βιωματικό και δημιουργικό εργαστήριο ενημέρωσης των παιδιών και των εκπαιδευτικών του 15ου Νηπιαγωγείου Κοζάνης, για το έργο GREENOVATE και την δράση ‘πρασινίζω και ομορφαίνω την πόλη μου’, που εντάσσεται στην Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία New European Bauhaus.